“Wat ik belangrijk vind, is het ‘op maat’ werken met hen”

Kompanie@Home is een team van medewerkers in sociale tewerkstellingstraject die dagelijks geïsoleerde ouderen bezoeken en hun gezelschap bieden. Dit betekent een totaal van tot 90 bezoeken per week!  Om dit alles te begeleiden en te orkestreren, heeft De Overmolen sinds januari een nieuwe instructeur voor het project, Tine Belmans.

Dag Tine, welkom in ons team! Kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Tine Belmans, 32 jaar. Als ik mezelf in drie woorden moet beschrijven, dan is dat: enthousiast, geëngageerd en creatief. Ik haal veel voldoening uit het bouwen aan een meer rechtvaardige en solidaire samenleving, waar iedereen zijn plekje heeft. Dat is ook mijn motivatie om bij de Overmolen te werken.

Je gaat aan de slag als instructrice van de Kompanie@Home-medewerksters. Wat betekent dat voor jou, instructrice zijn?

In de eerste plaats is dit natuurlijk het dagdagelijks opvolgen van de medewerkers, zorgen dat ze hun job kunnen uitvoeren. We hebben hiervoor bijvoorbeeld elke ochtend een briefing, om informatie uit te wisselen over de klanten waar ze gingen & naartoe gaan (die briefings verlopen een beetje anders door corona nu). Daarnaast ondersteun ik hen in het verder ontwikkelen van de competenties die nodig zijn om een top-thuisbegeleidster te zijn. Soms gebeurt dat door externe vormingen (georganiseerd door Brunilda, de trajectbegeleidster,  waar ik nauw mee samenwerk). Nadien gaan we met die tools verder aan de slag in de dagdagelijkse realiteit.

Ik vind het zelf heel belangrijk om een vertrouwensrelatie met hen op te bouwen en zeker ook een luisterend oor te kunnen zijn voor wat er op hun hart ligt, qua werk, maar evengoed in hun privéleven.

Waarop wil je je focussen in je begeleiding van de medewerksters?

Wat ik zeker belangrijk vind, is het ‘op maat’ werken met hen. De medewerkers hebben elk hun eigen noden en traject af te leggen. Het zou fijn zijn moesten ze vooral ook elkaar hierin kunnen versterken. Sommigen hebben al eerder ervaring in de sociale sector opgedaan of hebben een opleiding gevolgd, daar kunnen de anderen zeker van leren.

Naast het ontwikkelen van de competenties voor het uitoefenen van de job, is het zeker even belangrijk dat ze op het einde van hun traject vol zelfvertrouwen de Overmolen buitenstappen. 

Gezien de medewerkers zelf ook vaak uit een kwetsbare context komen, wil ik zeker ook aandacht geven aan de vaardigheden die de medewerkers zelf ook sterkt in hun eigen leven, zoals bijvoorbeeld digitale en administratieve vaardigheden.

En natuurlijk is de convivialiteit en teamspirit belangrijk! Zoals de medewerksters zelf vaak zeggen ‘We zijn één grote familie hier’.