Het project Co-Kot, bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd door het team van De Overmolen en haar partners, heeft nu zijn doel bereikt: studenten en kwetsbare jongeren de mogelijkheid bieden om samen te leven in studio’s op de zolder van de Sint-Jorissite. Ze trokken er begin oktober in. Ook al kon de lancering vanwege de gezondheidssituatie niet gevierd worden, het samenwonen gaat goed. Een terugblik op de ontwikkeling van dit prachtige project.
In 2015 werden de verbouwingen voor het project “Samenhuizen” afgerond. Dit project bestaat uit 13 appartementen op de Sint-Joris-site. Senioren wonen er samen met personen met een beperking of het Korsakovsyndroom.
De zolder van het oudste gedeelte, net boven de burelen van De Overmolen, was nog een grote, lege, ongebruikte ruimte in het centrum van Brussel. In 2015 werden de eerste ideeën geopperd om aan deze ruimte een zinvolle invulling te geven. Samen met onze partners Kenniscentrum WWZ (ontwikkeling woonzorgconcept), Minor Ndako (begeleiding van niet-begeleide minderjarige asielzoekers), Pag-asa (begeleiding van slachtoffers van mensenhandel), Odisee Hogeschool (selectie studenten), Baïta (sociaal verhuurkantoor), VPW (parochie, eigenaar van de site) en Stadtarchitecten besliste De Overmolen om deze ruimte om te bouwen tot een verblijf voor studenten.
Co-kot was geboren.
Dit zou geen gewone studentenhuisvesting zijn, maar een project waar jonge asielzoekers en slachtoffers van mensenhandel samen met studenten van Odisee Hogeschool kunnen samen wonen en leven. Plannen werden getekend voor 11 studio’s, waarvan één volledig aangepast aan iemand met een beperking, en een gemeenschappelijke ruimte.
Na een vertraging in de goedkeuring van de plannen konden we begin 2019 eindelijk starten met de verbouwingen. Het volledige dak ging eraf en werd vernieuwd. De achterkant werd verhoogd en vooraan creëerden we dakkapellen. Onder het dak begonnen we met de constructie van 11 studio’s, elk voorzien van een badkamer en een kleine keuken. Een mezzanine werd voorzien als slaapplaats. De rest werd ingericht als leefruimte met plaats om te studeren, te eten of vrienden te ontvangen.
Bouwen en verbouwen brengt altijd wel een hoop kopzorgen mee. Daarbovenop kwam nog de corona-pandemie die voor een aantal vertragingen in werk en toeleveringen zorgde. Toch zijn we er met de medewerking van velen in geslaagd om de studio’s klaar te krijgen in oktober 2020 bij de start van het academiejaar. Ondertussen waren de kandidaat-bewoners geselecteerd door de begeleiders van Minor Ndako, Odisee en Pag-asa. Deze studenten zijn vanaf 1 oktober 2020 verhuisd naar Co-kot. Door de Corona-maatregelen zijn de groepsactiviteiten nog beperkt, maar we merken toch dat er een goede sfeer heerst en dat ze zich thuis voelen op onze site.
Extra veel aandacht werd besteed aan energiebesparende, natuurlijke en milieuvriendelijke materialen en maatregelen. Alles werd ook afgewerkt volgens de hoogste brandveiligheidsnormen. Compartimentering, brand- en rookdetectie, brandwerende materialen en nooduitgangen moeten de veiligheid van de bewoners garanderen. Koken kost ook geld, veel geld. De totale kost bedraagt meer dan € 1 400 000. Gelukkig kregen we steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (ontwikkeling intergenerationeel wonen en renovatiepremie), Vlaanderen (Brusselfonds), Koning Boudewijn Stichting, … Het saldo werd gefinancierd via leningen bij Hefboom en HBK-bank.
Onze dank gaat uit naar medewerkers en aannemers die deze verbouwingen tot een goed einde brachten. Er was een grote inbreng van Brusselse sociale economie bedrijven en het resultaat mag zeker gezien worden.
De eerste steen werd officieel gelegd op 1 april 2019 in aanwezigheid van de ministers Sven Gatz en Céline Fremault. Wanneer de corona-maatregelen het toelaten plannen we ook nog een officiële inhuldiging. We kijken ernaar uit!