Co-Kot, meer dan gewoon samenwonen

Terwijl de studentenkamers van Co-Kot nog een laatste opknapbeurt kregen van het klusjesteam, 11 jongeren bereidden zich voor om in te trekken. Eén van deze jongeren is Samir (schuilnaam). Samir woont nu al enkele maanden in de Sint-Jorissite. We komen deze jonge student tegen in de grote gemeenschappelijke keuken op de bovenste verdieping.

Hallo Samir! Je bent hier komen wonen in oktober vorig jaar. Waarom heb je gekozen voor Co-Kot?

Dankzij mijn leerkracht van de hoge school Odisee heb ik Co-Kot leren kennen. Ik wilde absoluut studeren in Brussel. Brussel is een multiculturele en internationale stad. Ondanks het feit dat COVID-19 de samenleving deels heeft stopgezet, bruist de stad van het leven, vooral in het centrum. De studentenkamers zijn goed gelegen. Ze bevinden zich dicht bij alle transport en winkels. De kamers zijn ook nieuw en goed in staat, wat toch zelden is voor deze prijs! Tenslotte houd ik van het idee om samen te leven met andere studenten.

Samenleven met andere studenten; hoe ervaar je dit?

Alle begin is moeilijk. We moeten elkaar leren kennen en dit gebeurt niet zonder vallen en opstaan. Toch zijn er geen grote problemen geweest. We leven samen en elk heeft zijn/haar keuken en badkamer. We zien elkaar niet op elk moment van de dag. Er is ook deze gemeenschappelijke keuken waar we af en toe samen eten. Als iemand iets nodig heeft kunnen we beroep doen op elkaar. Eén tot twee keren per maand is er een gezamenlijke activiteit. Dit is leuk. We praten, we spelen spelletjes, we gaan picknicken enz. We hebben ongeveer een besteedbedrag van 70 euro voor deze gezamenlijke activiteiten. Bijvoorbeeld, de eerste dag van de ramadan hebben we de iftar[1]  samen gedaan. Elkeen heeft iets meegebracht om te eten. Dit gaf een aangenaam gevoel.

Hoe verloopt de samenwerking met de andere hulpverleningsdiensten?

Heel goed. Een medewerker van Pag-Asa (centrum Voor Slachtoffers Mensenhandel) en een medewerker van Minor-Ndako (opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context) organiseren voor ons gezamenlijke activiteiten. Een leerkracht van Odisee helpt mee met hen. Door het feit dat de Overmolen het gebouw beheert heb ik dikwijls contact met Lejo (de verantwoordelijke van het patrimonium). Hij is vriendelijk en geduldig. We kunnen steeds op hem rekenen. Bijvoorbeeld, als de werken onder ons veel lawaai maken, kunnen we hem daarover aanspreken. Hij heeft een luisterend oor. Afgezien daarvan zijn we kalm en gescheiden van de anderen in het gebouw! We kunnen ook genieten van de mooie tuin om anderen te leren kennen van de Sint-Jorissite.

Ik zie dat het hier mooi ingericht is. Plantjes en dergelijke dingen.

Ja, we hebben een bedrag gekregen om gezamenlijk- materiaal en decoratie aan te kopen. Deze projector, bijvoorbeeld, hebben we gekocht voor de filmavonden!

Blijf je hier wonen volgend jaar?

Ik heb een huurovereenkomst van één jaar, maar verlengbaar. Dus ja, ik zou heel graag hier blijven wonen volgend jaar! Momenteel hebben mijn studies voorrang. Ik wil absoluut mi jn diploma behalen en deze omgeving is ideaal om te studeren.

Dank je wel Samir en succes met je examens in aantocht!

 

 

[1] Iftar (Arabisch: إفطار) is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.