Een helpende hand uitsteken zowel overdag als ‘s nachts

De uitdaging van Kompanie@Home is oudere mensen bijstaan zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Ouderen ondersteunen is geen job van 9u tot 17u ! Vandaar dat De Overmolen een dienst ter beschikking heeft met vrijwilligers om deze vaak geïsoleerde personen te assisteren zowel overdag als ‘s nachts. Nadia is één van de vrijwilligers en vertelt ons hoe ze het stelt …

Hoe heb je Kompanie@Home ontdekt ?

2 jaar geleden heeft mijn leerkracht Nederlands mij hierover aangesproken en ik heb onmiddellijk ja gezegd. Ik verblijf hier nu al 13 jaar in België. Vroeger wilde ik vooral tijd doorbrengen met mijn kinderen, maar nu ze groot zijn heb ik zin om mensen te leren kennen ! Destijds in Marokko was ik heel actief. Ik hielp vaak andere mensen, mijn familie en oudere personen. Dit wilde ik hier ook toepassen. Mijn hulp aanbieden. Ik heb serieus medelijden met oudere geïsoleerde personen. Als ik dikwijls bij hen op bezoek ga, beschouw ik hen als familie.

Je werkt vaak ‘s nachts …

Ja, ik werk vaak en graag ‘s nachts. Op deze manier kan ik me overdag bezighouden met mijn huishouden. Mijn puberdochter woont nog thuis. Ik slaap bij deze oudere personen en tenslotte voel ik mij nuttig.

Hoe verloopt de nacht wanneer je bij iemand gaat slapen ?

Bijvoorbeeld : vorige nacht ben ik bij een klant gaan slapen ! Ik ben toegekomen bij deze persoon rond 20 uur. Als de verpleegster aanwezig is, help ik haar met het eten klaar te maken, help ik haar met de ondersteuning op hygiënisch vlak, bied ik water aan … Nadat de verpleegster is vertrokken kijken we TV en gaan we slapen. De eerste keren was ik heel zenuwachtig : telkens de persoon hoestte was ik ongerust ! Nu heb ik meer ervaring en is het gemakkelijker om mijn werk uit te voeren. Ik moet gewoonweg oppassen dat er niets fout loopt. Soms worden ze ‘s nachts wakker. Dan breng ik hen een glas water en praten we.

Kan je ons leuke ervaringen vertellen ?

Ik herinner me een moeilijke dame. Ze riep tijdens de nacht en sliep slecht. Gedurende 6 maanden ben ik bij haar geweest en langzaam hebben we een oprechte relatie opgebouwd. Ze vertelde me over haar familie en haar kinderen die overleden zijn. Ik voelde aan hoe belangrijk het was voor deze dame dat ik bij haar langskwam. Vandaag ga ik er niet meer, maar ik vraag dikwijls hoe het met haar gaat. Op dit moment ga ik naar een heel leuke familie.  Ik breng thee mee, de kinderen zijn ‘s avonds aanwezig, we praten en nadien zijn ze weg. Ik blijf dan ‘s nachts bij hun vader.
Wanneer de verpleegster of zijn familie ‘s ochtends toekomt, vertrek ik rond 8u of 9u. Eén van mijn taken is ook een band creëren met hen. Hen vertellen hoe de nacht is verlopen.

Waar hou je van bij Kompanie@Home?

We werken met allerlei oudere personen, van rijk tot arm en personen van verschillende culturen. Mensen helpen komt vanuit mijn hart zonder vergoeding te willen ontvangen. Het belangrijkste is het welzijn van de persoon. Je krijgt altijd op de één of andere manier iets moois terug. Ik wil dit vrijwilligerswerk verder doen, er zijn voor de oudere personen zolang ik de kracht en de moed heb.


Heb je zin om vrijwilligerswerk te doen bij Kompanie@Home, overdag of ‘s nachts ? Kijk naar onze vacature en stuur een mail naar iris.maas@deovermolen.be