Chantal geeft opleidingen “gericht op de persoon”

Hallo!

Mijn naam is Chantal en ik werk sinds mei 2021 als vrijwilliger bij De Overmolen. Hoe ik er terecht ben gekomen? Wel… Ik ben al een tijdje op zoek naar een uitdagende job als vrijwilliger. Een job waar ik mijn kennis en capaciteiten tot uiting kan brengen. Op een mooie dag in mei 2021 surf ik op het internet op zoek naar werk als vrijwilliger. Bij De Overmolen zijn ze op zoek naar iemand die teksten kan vertalen van het Frans naar het Nederlands. Ik dacht bij mezelf; de ideale job voor mij. Ik schrijf graag, kan verhalen vertellen en het doet me deugd om nog eens in contact te komen met de Franse taal. Ik ben oorspronkelijk van Brussel en woon nu al meer dan 10 jaar in Oostende. Na een aantal teksten te hebben vertaald voor het jaarverslag van 2020 voor De Overmolen voelde ik me geroepen om meer te doen. Ik schrijf een mail naar Brunilda en in samenspraak mag ik starten met vormingen geven aan de medewerkers van Kompanie@home. Individuele begeleiding en conversatietafels zijn projecten die nu ook deel uitmaken van mijn vrijwilligerswerk.

Mijn eerste twee dagen bij De Overmolen was een kennismakingsvoormiddag met de medewerkers. Ik had een kleine wandeling in het centrum van Brussel gepland met een korte gidsbeurt. We zijn naar het Koningsplein en het Warandepark geweest. Op het Koningsplein heb ik wat uitleg gegeven over de onafhankelijkheid van België en de koninklijke Belgische familie. De prachtige gebouwen van het classicistische plein die uit de 18de eeuw dateren heb ik zeker ook aangekaart samen met het ruiterstandbeeld van Godfried van Bouillon centraal op het Koningsplein. In het Warandepark zijn we gaan zitten op een bank en hebben we elkaar voorgesteld. Ik ben uiteraard begonnen met mezelf voor te stellen. Ik heb verteld over mijn kinderen, mijn hond, mijn appartement in Oostende, enz.

Nadien hebben de medewerkers zich voorgesteld. Zij hebben vooral gepraat over hoe lang ze al in België wonen, hun eventuele studies, hun contract bij De Overmolen, hun toekomstplannen, enz. De gesprekken waren heel aangenaam en verrijkend.

Mijn eerste twee dagen bij De Overmolen was een kennismakingsvoormiddag met de medewerkers. Ik had een kleine wandeling in het centrum van Brussel gepland met een korte gidsbeurt. We zijn naar het Koningsplein en het Warandepark geweest. Op het Koningsplein heb ik wat uitleg gegeven over de onafhankelijkheid van België en de koninklijke Belgische familie. De prachtige gebouwen van het classicistische plein die uit de 18de eeuw dateren heb ik zeker ook aangekaart samen met het ruiterstandbeeld van Godfried van Bouillon centraal op het Koningsplein. In het Warandepark zijn we gaan zitten op een bank en hebben we elkaar voorgesteld. Ik ben uiteraard begonnen met mezelf voor te stellen. Ik heb verteld over mijn kinderen, mijn hond, mijn appartement in Oostende, enz. Nadien hebben de medewerkers zich voorgesteld. Zij hebben vooral gepraat over hoe lang ze al in België wonen, hun eventuele studies, hun contract bij De Overmolen, hun toekomstplannen, enz. De gesprekken waren heel aangenaam en verrijkend.

Zoals ik al vermeldde geef ik individuele begeleiding aan de medewerkers van de Kompanie@home.
Eén van de kernwaarden van deze vrijwilligerstaak is dat het gericht is op de persoon. Elke persoon is uniek en het is dan ook belangrijk om een luisterend oor te bieden. Enkelen willen hulp om hun CV op te stellen, anderen wensen te leren werken met het internet zoals het zoeken van werk op de VDAB-website. Naast individuele begeleiding leid ik conversatietafels. Het is belangrijk voor de medewerkers dat ze kennis hebben van de Nederlandse taal. De inhoud van de gesprekken gaat over dagdagelijkse gebeurtenissen. Ik heb het gevoel dat de medewerkers van De Overmolen deze gesprekken appreciëren. Ze waarderen wat ik voor hen doe. Dit gevoel geeft me voldoening in mijn vrijwilligerswerk bij De Overmolen.

Chantal