Een open geest, een grote glimlach en uiteraard ook een eigen mondmasker. Drie onmisbare elementen om de design thinking-workshop van Job@uBuntu succesvol te laten verlopen. Op donderdag 10 september 2020 vond de laatste workshop, van een driedelige reeks gericht op duurzame tewerkstelling, plaats in het Brusselse Muntpunt.
Tijdens de workshop stond wederzijds begrip centraal. Zowel werkzoekenden, vertegenwoordigers van VOKA, L’Oréal, VRT en MIVB als bemiddelingsorganisaties (Actiris, VDAB) kwamen aan het woord. Samen keken ze naar oplossingen voor de diversiteitsuitdagingen van iedere groep en stonden ze stil bij de diversiteit van ieders personeelsbeleid.
Concreet was er eerst een algemene presentatie over het project, gevolgd door een inspiratiesessie. De deelnemers dachten na over het potentieel van Sub-Saharaanse bevolkingsgroepen. Het woord werd ook meteen bij de daad gevoegd: verschillende succesvolle loopbanen werden uit de doeken gedaan.
Tot slot hebben de deelnemers via twee brainstormsessies nagedacht over de succesfactoren van een loopbaan. Een overzicht van de belangrijkste aspecten zijn:
- Een warme ontvangst (onboarding) van nieuwe werknemers;
- Een overeenstemming van de waarden van de werknemer en die van het bedrijf;
- Een proces van professionele integratie dat rekening houdt met de persoon als geheel, met zijn of haar vaardigheden, zonder vooroordelen;
- Het belang van interculturele vaardigheden in het bedrijf;
- Inclusie, zelfs op meer informele momenten;
- Momenten van veilige feedback
Aan het einde van de workshop was er de gelegenheid om te netwerken. De diverse groep aanwezigen wisselden ervaringen uit over human resources en diversiteit.
De workshop was meer dan geslaagd. Het sluit immers perfect aan bij het motto: “Wat je voor mij doet, en niet met mij, doe je tegen mij”. Ontmoetingen tussen alle betrokkenen is een hoofddoel van job@uBuntu. Enkel samen kunnen we een traject uitstippelen naar duurzame tewerkstelling, waar iedere werknemer zijn plaats vindt.