Cohousing en integratie. Een winnende combinatie. Zeker met jouw hulp!

We hadden het er al eerder over: Co-Kot BXL. De bouw van onze elf studio’s voor een cohousingproject op onze Sint-Jorissite gaat vooruit, maar we hebben jouw steun nodig om van dit project een succes te maken.

Dat succes zeker mogelijk is, merken we bij Karavanserai, een samenhuisproject van Minor-Ndako in Aalst. Wil jij ook dat nog meer jongeren op een gedragen manier hun integratieparcours kunnen doorlopen? Lees dan zeker de getuigenis van Nadir*.

Uitrusten en vooruitkijken in Karavanserai

Nadir is 19 jaar, volgt een opleiding in Brussel en heeft een eigen studiootje in Aalst. Niet slecht voor een tiener, denk je waarschijnlijk. Klopt.

Al helemaal als je weet dat Nadir gevlucht is uit Afghanistan. Via barre tochten te voet, een oversteek in een gammel bootje naar Griekenland en vervoer achterin een vrachtwagen kwam hij in België aan. Een tocht van twee jaar, waarbij hij verschillende traumatische gebeurtenissen meemaakte: opsluiting, hard labeur voor een hongerloon, slapen in een park, afpersing door een smokkelaar.

Maar dat is verleden tijd. Nu woont hij bij Karavanserai, waar ze vooruit kijken. Karavanserai is een project van Minor-Ndako, een van bevoorrechte partners van De Overmolen. Ze helpen niet-begeleide minderjarige asielzoekers (Minors) en geven hen een dak boven het hoofd. In opvangcentra, maar dus ook in studio’s.

In Karavanserai zijn er 12 studio’s, zowel voor Minors als andere jongeren. Ze lopen elkaar regelmatig tegen het lijf in de gemeenschappelijke keuken, waar ze hun ervaringen uitwisselen. Die ontmoetingen bevorderen het gemeenschapsgevoel en de integratie van de Minors.

Over vertrouwen en verantwoordelijkheid

Nadir betaalt 400 euro voor de studio, via een budget dat hij van het OCMW krijgt en dat hij zelf moet beheren. Een externe contextbegeleider helpt hem daarbij. Extern, want bij Karavanserai wonen de jongeren zelfstandig. Ze staan zelf in voor de netheid van de gemeenschappelijke keuken. Een begeleider ondersteunt hen daarin. En dat betekent: vertrouwen geven.

“Dat vertrouwen wil ik niet schaden. Ik voel me verantwoordelijk voor mijn studio en onze ruimtes,” vertelt Nadir. “Dat helpt me vooruit. Ik heb nu iets om op terug te vallen. En, nog belangrijker, structuur in mijn leven.”

“Wat ze goed begrepen hebben bij Minor-Ndako, is dat ze me niet moesten leren eten. Ze moesten me leren planten. Dat hebben ze gedaan, figuurlijk dan. Nu kan ik op eigen benen staan. En neem ik zelf initiatief. Deze zomer hielden we een barbecue en was ik er als eerste bij om de barbecue aan te steken.”

Een nieuwe thuishaven in De Overmolen

Nadir laat een korte stilte vallen. “Natuurlijk besef ik dat dit een privilege is. Sommige van mijn vrienden wonen in een opvanghuis. Of ik ken mensen die op straat moeten slapen. Zeker als ze geen papieren hebben. Het leven is niet gemakkelijk, ook niet in België.”

De Overmolen beseft dat ook. Daarom bouwen we 11 studio’s voor jongeren met verschillende achtergronden, die niet allemaal een gemakkelijk leven hebben gehad. Ook hier, in Co-Kot BXL, zullen de jongeren de kans krijgen om weer op adem te komen. Om vervolgens de wereld te veroveren. Of op zijn minst geluk terug te vinden.

Vind je het ook belangrijk dat we een veerkrachtige maatschappij creëren waarin ieder thuis is? Waar jongeren een betaalbare woonplaats kunnen vinden? En waar ze de kans krijgen om hun talenten te ontdekken en in te zetten voor de maatschappij?

Schrijf dan mee aan het nieuwe verhaal van Co-Kot BXL. We zoeken nog 10.000 euro voor zowel de keukens.

Schenk vandaag nog klein keukenmateriaal (50 euro), een kraan (100 euro), spoelbak (200 euro) of oven (300 euro) op onze projectrekening. Vanaf 40 euro is je gift fiscaal aftrekbaar. Bedankt!

 

* Om de anonimiteit van Nadir (schuilnaam) te vrijwaren, zijn verschillende elementen van verschillende getuigenissen samengevoegd. Ook de foto’s in dit artikel dienen enkel ter illustratie.