Portret van King Rurangwa: wanneer de roeping een passie wordt

In januari 2017 startte King Rurangwa bij ons als administratieve kracht. Hij werkte mee op het bureau en hij helpt bij alle taken die deel uitmaken van de dagelijkse werking van De Overmolen, zoals het onthaal verzorgen, informatie verstrekken en de zichtbaarheid van de organisatie mee helpen uitdragen. Hij is het eerste contact binnen de vzw en creëert dankzij zijn goede communicatietalent een verbinding met de buitenwereld. Recent heeft hij een job als uitzendconsulent gevonden, de perfecte gelegenheid om terug te blikken op zijn parcours.

Charlotte“King, ik denk dat je ons groot nieuws moet vertellen! Waarover gaat dat?”

King: “Ik heb als consulent binnen een interimkantoor mijn droomjob gevonden. Die functie heeft me altijd al aangesproken omdat het verschillende van mijn interesses combineert: onthaal voorzien, de omgang met relaties en vooral het plaatsen van de juiste persoon op de juiste plaats!”

Charlotte“Hoe kwam je op het idee om iets in die richting te zoeken?”

King: “Enkele jaren geleden was ik recruiter bij een cosmeticamerk en was het mijn taak om nieuwe recruiters te vinden. We waren een grote groep van onafhankelijke collega’s en ik moest nieuwe mensen vinden die ons team konden versterken. Mensen benaderen, ze selecteren en interviews afnemen en hen ervan overtuigen zich bij ons te voegen. Voor mij was dat een evidentie; ik hield sowieso al van jobs waar je mensen moet overtuigen en waar je een goede dosis psychologische vaardigheden nodig hebt om mensen een professionele wending te kunnen bieden. Ik heb mijn roeping gevonden, namelijk als recruiter binnen de human rescources.”

Charlotte: “En het vervolg?”

King: “Alles is zeer snel gegaan. Ik heb mijn job als recruiter opgegeven om een opleiding voor onthaal en toerisme te volgen (steeds weer contact dat terugkomt!). Daarna heb ik stages gelopen en heb ik als vrijwilliger drie maanden in de sociale sector gewerkt in Vlaanderen, om mijn Nederlands te verbeteren. Vervolgens heb ik in avondonderwijs mijn studie Bachelor in het Human Rescources Management hernomen. Tegelijkertijd was ik ook beschikbaar op de arbeidsmarkt. Mijn jobconsulent van het OCMW heeft mijn profiel voorgelegd aan De Overmolen omdat hij ervan overtuigd was dat mijn parcours paste bij de waarden van die vzw.”

Charlotte: “En, had hij gelijk?”

King: “Ja, ik hield altijd al van de sociale sector aangezien mijn moeder daarbinnen zeer actief is. Ze is de stichtster van een vzw die zich inzet voor vrouwen en kinderen, en ik had meteen een positief gevoel bij dit soort werk. Gedurende acht maanden heb ik me als communicatieassistent geëngageerd vooraleer ik een nieuwe job als recruiterconsulent vond.”

Charlotte: “Wat kun je ons vertellen als je terugkijkt op je parcours bij De Overmolen?”

King: “Ik zou eerst en vooral willen zeggen dat het een van mijn mooiste werkervaringen ooit is. Ik heb mijn sterke punten ontdekt, mijn vaardigheden verbeterd en me leren beheersen. In de sociale sector moet je je altijd kunnen aanpassen, stressbestendig zijn en ook blijk kunnen geven van nieuwsgierigheid en flexibiliteit. Zonder natuurlijk ook de Nederlandse taal te vergeten, dat sterk is verbeterd dankzij het contact met Nederlandstalige partners

Wat me heeft geholpen tijdens het werk, is de steun die ik van iedereen heb gekregen en ook de evaluatiemomenten. Daardoor kreeg ik de kans om mezelf uit te drukken en wist ik wat de verwachtingen zijn. Op die manier leerde ik mezelf beter kennen, waar ben ik goed in, wat zijn verbeterpunten… Tevens realiseerde ik me dat open communicatie aan de basis ligt van een goede samenwerking. Anders baseren mensen zich op vooroordelen en maakt niemand vooruitgang.”

Charlotte: “Een laatste woordje voor het slot?”

King: “Als ik in een zin mijn ervaring bij De Overmolen moet samenvatten, dan zou ik zeggen dat ik hier echt mijn professionele identiteit heb gevonden.”

 

Interview afgenomen door Charlotte, trajectbegeleidster bij De Overmolen.