Festival van de Verbinding 2020 was een succes

Donderdag 11 juni was een bijzondere dag: het Festival van de Verbinding 2020 vond plaats! En door de Covid-19 maatregelen was het ditmaal een volledig digitale editie.

Het departement diversiteit Mozaiko van de Vlaamse overheid liet zich van haar meest creatieve kant zien en voorzag een geheel digitaal programma. Deelnemers konden  een plenaire vergadering bijwonen, workshops volgen én een digitale infostand bezoeken! Daarvoor werd de Microsoft Teams-omgeving zo afgesteld dat mensen elkaar in groep of 1-op-1 beter konden leren kennen.

Op de Job@uBuntu-stand tekenden collega’s Omar, Billy & Tijs present om bezoekers de werking en visie van het project toe te lichten en uiteraard om… verbindingen te leggen. Alle deelnemers zijn actief op zoek naar manieren om doelgroepen in contact te brengen met het aanbod. Het Festival van de Verbinding is de locatie bij uitstek om al die eindjes met elkaar te verbinden.

Er was ook tijd om zelf een workshop bij te wonen. In de workshop ‘Human Centered Design’ kreeg Tijs een korte inleiding over hoe het bedenken van persona’s (personages met een specifieke context met daaraan verbonden noden en hindernissen) helpt om het inzicht van dienstverleners in hun doelgroep te verbeteren, grondoorzaken te identificeren en gerichte oplossingen te bedenken. Precies één van de doelstellingen van het luik ‘Innovatie door Exploratie’ van job@uBuntu. Omar woonde Democratische Dialoog bij: een duidelijke, heldere, hands-on workshop met veel interactie tussen deelnemers, gegeven door Eefje Cornelis.

Er is in Vlaanderen een uitgebreid netwerk aan actoren die diensten en producten verlenen aan doelgroepen. Daardoor is het soms moeilijk om het overzicht te houden en te weten wie precies het meest aangewezen is voor iedere casus. Dit initiatief hielp alleszins om het bos door de bomen te zien en de nodige connecties tot stand te brengen om de dienstverlening verder te verbeteren, en daar doen we het tenslotte voor.