Een open deur naar een nieuwe toekomst voor dak- en thuislozen

Een thuis voor iedereen

Stichting Porta zet zich in voor dak- en thuislozen en andere kwetsbare mensen. In onze grootsteden wordt het steeds moeilijker om een treffelijk woning te vinden. De onderkant van de huurmarkt is krap, er zijn weinig betaalbare huurwoningen, de kwaliteit is vaak ondermaats.
Stichting Porta biedt tijdelijke opvang aan dak- en thuisloze mannen, vrouwen en gezinnen, en zoekt ook mee naar een vaste verblijfplaats, bijvoorbeeld in een sociaal woonproject. Het doel is de vicieuze cirkel van dak- en thuisloosheid te doorbreken en voluit te gaan voor een betere toekomst.
Stichting Porta werd eind 2015 opgericht op initiatief van De Overmolen en vzw Lhiving.

Onze activiteiten

Voor mensen in armoede kan het soms jaren duren voor ze een degelijke woning vinden. Om van dat nieuwe huis een thuis te maken, moeten ze vaak opnieuw schulden aangaan. Want ze hebben zelden recht op een installatiepremie van het OCMW, zodat ze niet genoeg middelen hebben om een nieuwe woning in te richten.

Stichting Porta hielp in 2016 verschillende bewoners om hun woning in te richten. Er werd duurzame en ecologisch verantwoorde toestellen en meubels gekocht ter waarde van 16.000 euro.

Enkele getuigenissen

Hafsa: “Ik ben heel gelukkig met de woning die ik kreeg toegewezen via een sociale organisatie. Maar ik heb geen recht op een installatiepremie van het OCMW en mijn invaliditeitsuitkering is zo klein, dat ik het moeilijk vond om mijn appartementje in te richten. Dankzij de steun van Stichting Porta heb ik het echt gezellig kunnen maken. Ik heb gordijnen, tapijten, een kleerkast, en ook een koffiezet, strijkijzer en croque-monsieurmachine. Ik dank God dat hij me in contact bracht met deze mensen!”

Michel: “Ik woonde al 3 jaar in een onthaaltehuis voor dakloze mannen. Ik had bijna de hoop opgegeven om daar nog uit weg te raken. De huurprijzen in Brussel zijn niet normaal meer… Ze vragen al gauw 500 euro plus kosten voor een klein flatje. Met mijn invaliditeitsuitkering van 1.000 euro en al mijn medische kosten is dat eigenlijk niet haalbaar. Vaak wil de eigenaar ook niet verhuren aan iemand zoals ik. Ze vragen steeds een loonfiche, en als je zegt dat je van een onthaaltehuis komt bekijken ze je scheef. Via Lhiving kon ik toch een studio huren en dankzij de hulp van Stichting Porta kon ik alles ook inrichten.”

Doris:“Ik ben nu 18 jaar. Ik ben zwaar ziek en wil zelfstandig gaan wonen. Het is tijd om zelf iets te maken van mijn leven. Ik wil dit zo graag, alleen weet ik niet hoe ik dit moet aanpakken. Want ik heb nooit hulp gehad van mijn ouders. Ik hoop dat iemand met een goed hart me wil helpen.”

Joseph en Nora: “Er moet toch iemand te vinden zijn die onze twee kindjes uit deze ellende wil halen?”

Voor meer informatie, bezoek de website van Stichting Porta:

Meer info