Patrimoniumbeheer

Ondersteuning van sociale vzw’s om hun infrastructuur te beheren

Efficiënter omgaan met patrimonium

Heel wat Brusselse non-profit organisaties en sociale ondernemingen hebben infrastructuur in eigen beheer. Die infrastructuur dient om te wonen, als kantoorgebouw voor organisaties, als atelierruimte of sportaccommodatie, enzovoort. Veel beheerders staan zelf in voor het onderhoud en de klussen, soms staan ze ook voor grote uitdagingen op vlak van renovaties en bouwprojecten. In grote gebouwen is er vaak een gemeenschappelijk onthaal en een helpdesk voor administratieve vragen. Waar kan, worden kwetsbare mensen ingeschakeld in het dagelijks beheer, meteen een goede manier om werkervaring op te doen.

Weinig organisaties hebben veel financiële ruimte voor patrimoniumbeheer. Ieder voor zich zoekt telkens uit hoe een bepaald probleem kan opgelost worden. Maar gebrek aan kennis en langetermijnplanning leiden vaak tot inefficiënt beheer. Ze kunnen niet investeren in facility management, hebben geen experts in huis, hebben niet de juiste software voor efficiënt management, er is geen overkoepelende werking die zorgt voor professionalisering en opleidingen, enzovoort. Het resultaat is niet zelden economisch verlies: gebouwen staan leeg staan of worden onderbenut, met verlies aan financieel rendement.

Door een systeem van efficiënt beheer te ontwikkelen voor eigenaars van gebouwen in de non-profit sector ontstaat er een gigantisch potentieel aan patrimonium voor kantoren, sociale en economische activiteiten. De Overmolen werkt hiervoor samen met sociaal verhuurkantoor Baita vzw, Lokaal Dienstencentrum Cosmos vzw en de Vereniging Parochiale Werken vzw – Goede Bijstand.

Met de steun van