Job@uBuntu

Job@uBuntu brengt jobs naar de juiste mensen

Job@uBuntu is er voor werkzoekenden van Afrikaanse herkomst, ofwel Travailleurs d’Origine Africaine sans Emploi (TOASE). Tot die groep behoort iedereen met Afrikaanse roots, los van zijn diplomaniveau, leeftijd, gender, nationaliteit enz. Het maakt niet uit of je Belg bent, uit de Europese Unie of van daarbuiten komt.

Shockerende cijfers

Stel: je hebt Afrikaanse roots en je zoekt werk. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Werkloosheid treft mensen van Afrikaanse herkomst drie tot vier keer vaker dan gemiddeld. En dat terwijl ze vaak hooggeschoold zijn. Ze nemen dan ook vaker jobs aan onder hun niveau. Die indruk leefde al lang bij de Afrikaanse gemeenschap. Een studie van de Koning Boudewijnstichting uit 2017 bevestigde dat. Kennen ze elkaar niet? Waar zitten de problemen? Job@uBuntu bracht de obstakels in kaart en deed aanbevelingen in een veelgelezen brochure.
 
Job@uBuntu wil een antwoord bieden op dat probleem. Het project wil de werkzoekenden van Afrikaanse origine, arbeidsbemiddelingsinstanties en werkgevers in Brussel dichter bij elkaar brengen.

Samenwerking

Ook werkgevers willen het talent in de Afrikaanse gemeenschap te ontdekken. Job@uBuntu organiseert voor hen kennismakingsdagen. Zo zien ze de Brusselse werkelijkheid door een andere, Afrikaanse bril.

Daarnaast timmert Job@uBuntu aan een werkgeversplatform om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te kunnen brengen. Die werkzoekenden moeten natuurlijk goed onthaald worden. Een diversiteitstraining over de situatie van mensen met Afrikaanse origine moet daarvoor zorgen.

Succes

Er vallen ook positieve geluiden te horen op de arbeidsmarkt. Er zijn rolmodellen, werknemers van Afrikaanse herkomst die goed terecht zijn gekomen. Job@uBuntu wil hun verhaal verspreiden om anderen te inspireren.

Door die constante dialoog met alle spelers wil Job@uBuntu ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt aan elke werknemer, niet alleen Afro-descendenten, de kansen biedt die hij of zij verdient.

Contact

Dieudonné Kazadi:  dieudonne.kazadi@job-ubuntu.be